Overslaan en naar de inhoud gaan
Oudere man met verpleegster hand op schouder

Interview met Cindy Zwaan - Leerling Helpende Plus

“Ja, het is spannend om ander werk te gaan doen. Maar ik zou het iedereen die twijfelt echt aanraden. De zorg heeft mij nu al zoveel voldoening gegeven.”

“Ik heb zeker geen spijt van mijn overstap naar de zorg”. Cindy is leerling Helpende Plus en zit op dit moment in haar eerste jaar. Ze is van origine onderneemster en is langere tijd kapster geweest. “Het loslaten van mijn eigen bedrijf was niet makkelijk, maar ik ben heel blij met mijn keuze. Doordat ik al zoveel ervaring heb opgedaan in een commerciële branche, breng ik weer andere kwaliteiten mee dan een ander. Zo ben ik goed in het snel nemen van beslissingen en zie ik kansen en mogelijkheden waar een ander misschien net niet aan dacht. Zo vul je elkaar aan in een team.”

We vroegen haar hoe het was om weer terug de schoolbanken in te gaan. “Na het hebben van een eigen bedrijf, is het even wennen om weer een leerling te zijn. Maar het is heel leuk om alle nieuwe vaardigheden van een Helpende Plus te leren. Je gaat een dag naar school en de rest van de week ben je hard aan het werk in de praktijk. Je start met meelopen en meekijken en al snel loop je je eigen zorgroute. De werkdruk ligt hoog en in het begin komt er veel informatie op je af.”

We vroegen Cindy hoe ze met de druk omgaat en of ze energie krijgt van haar nieuwe werk. “Het mooiste is dat je met dit werk iemands dag kan verbeteren. Wanneer je een cliënt op zijn of haar gemak kan stellen en ziet dat jouw werk ze heeft geholpen, dat is het mooiste wat er is.”

“Eerst maakte ik als kapper mensen mooi van buiten, nu mag ik in de zorg ook werken aan het innerlijk.”

We vroegen Cindy wat ze mooi vindt aan specifiek het zorgen voor ouderen. “De cliënten zitten echt in hun laatste levensfase. Ze zijn geraakt door het leven. Het is niet voor niets dat ze zorg krijgen van ons. Door mijn werk kan ik ze meer waardigheid bieden in deze fase. Je bouwt echt een band op met cliënten.”

Een werken en lerentraject neemt veel tijd in beslag, hoe voelt dit voor haar? “Ik heb zelf echt stappen gemaakt. Zo ben ik nog veel meer digitaal vaardig geworden, ik maak toch allemaal verslagen en presentaties naast het praktijkgedeelte. Mijn dochter volgt ook een werken en leren traject, zij doet de politieopleiding. Nu zitten we samen aan de keukentafel te studeren, hoe leuk is dat!”

Ook waren we benieuwd naar haar grootste uitdagingen tot nu toe. “Mensen die de zorg niet goed kennen denken vaak als eerste aan mensen wassen en naar de WC helpen. Natuurlijk doen we dat, maar het werk is zoveel meer dan dat. Dat vind ik soms wel jammer, hoe de zorg vaak wordt gezien. Uiteraard word je als zorgpersoneel veel meer geconfronteerd met ziek en zeer. Maar als onze ouders straks zorgen nodig hebben, dan wil je toch het beste voor hen? En ooit zal je zelf ook zorg nodig hebben. Het belangrijkste wat ik tot nu toe hierin besef, is dat je positief moet blijven. Wat voor verschil hoe groot of hoe klein kan je maken voor iemand?”

Wil jij ook Helpende (Plus), Verzorgende IG of Verpleegkundige worden? ViVa! Zorggroep biedt werken en lerentrajecten die jouw switch naar de zorg mogelijk maken. Meer informatie?

Klik hier

Al direct enthousiast en nieuwsgierig naar onze vacatures voor werken en leren? Je vindt ze hier:

Bekijk onze vacatures
Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikservaring. Door gebruik te maken van onze website stemt u hiermee in.