Overslaan en naar de inhoud gaan
Business mensen in meeting

De meest gestelde vragen over Werken en Leren bij ViVa! Zorggroep

Het leer-werktraject/BBL-traject

Wat is een leer-werktraject/BBL-traject?

Een BBL-traject houdt in dat je een opleiding doet via ViVa! Zorggroep en ook bij ons in dienst bent. Je bent dus een collega in opleiding. Je gaat één dag per week naar school en de overige dagen werk je op één van onze locaties of in de wijk. Wat je leert kan je direct toepassen in de praktijk én je krijgt meteen een salaris.

Hoe ziet de selectieprocedure eruit?
  • Je reageert op een vacature en je stuurt een CV en sollicitatiebrief;
  • Wij bekijken je sollicitatie. Onze recruiters nemen contact met je op;
  • Is het eerste contact positief? Dan volgt een gesprek met de recruiter of iemand van de afdeling Opleidingen;
  • Is iedereen enthousiast? Dan krijg je de AMN-test. Deze test kijkt naar jouw niveau van taal en rekenen, je capaciteit om te leren en persoonlijkheidskenmerken;
  • Is de testuitslag naar wens? Dan plannen we een meeloopmoment in, waarin je het werk zelf kunt ervaren;
  • Verliep alles naar wens? Dan volgt het arbeidsvoorwaardengesprek;
  • Je krijgt een leer-arbeidsovereenkomst of een studieovereenkomst en je wordt in dienst gemeld;
  • De laatste stap is het inschrijven voor de opleiding!
     
Wanneer starten jullie met de leer-werktrajecten?

Wij starten twee keer per jaar, in februari en in september. De opleiding voor Helpende (Plus) start in februari en november.

Kan ik ook al eerder starten, voordat de opleidingen beginnen?

Ja, je kunt eerder starten als er een vacature is die bij je achtergrond past. We kijken graag voor je wat de mogelijkheden zijn. Het komt voor dat je kunt starten met werken op een bepaalde locatie, maar dat je bij de start van je opleiding moet wisselen naar een andere locatie.

Vanaf welke leeftijd mag je starten met een leerwerktraject bij ViVa! Zorggroep?

Om bij ons in aanmerking te komen voor een leer-werkplek, moet je 18 jaar of ouder zijn. Ben je dit nog niet? Dan adviseren wij je om de opleiding in voltijd (BOL) te gaan doen.

Ik heb geen zorgachtergrond. Kan ik wel een leer-werktraject doen?

Ja, graag juist! Wij hebben ook trajecten voor zij-instromers. We gaan graag met je in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden.

Ik heb mijn eerdere opleiding niet afgerond. Kan ik weer beginnen waar ik gestopt ben?

Dat kunnen we pas zeggen, nadat we meer weten over jouw persoonlijke situatie. Hier kunnen we samen naar kijken.

De opleiding

Hoelang duurt de opleiding?

Afhankelijk van je ervaring in de zorg duurt de opleiding tussen de 1 en 4 jaar. Op het moment dat je al een diploma in de zorg hebt en je wil verder leren, dan kun je in sommige gevallen starten in een verkort doorstroom traject.

Waar kan ik de inhoud van een opleiding vinden?
Wat zijn de kosten van een opleiding?

De kosten van je opleiding worden door ViVa! Zorggroep betaald. Het gaat dan om de kosten van het collegegeld, boeken en licenties. Een laptop wordt niet vergoed en zal je dus zelf moeten aanschaffen. Op de site van de opleider waar je je opleiding gaat volgen, kun je het bedrag van het collegegeld vinden.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een opleiding?

Op het moment dat je van ons akkoord hebt gekregen om je in te schrijven, kun je jezelf via de website van de opleider inschrijven.

Hoe word ik begeleid tijdens mijn opleiding?

Iedere collega in opleiding krijgt een werkbegeleider aangewezen. Dit is een collega die dezelfde of soortgelijke opleiding heeft gevolgd als jij. Deze collega heeft ruime werkervaring en kan jou de fijne kneepjes van het vak leren. Hij/zij heeft ook een training gevolgd om jou goed te kunnen begeleiden. Met je werkbegeleider bespreek je je opdrachten, je krijgt feedback en je bespreekt wat er op het werk gebeurt. Aan iedere locatie of wijk binnen ViVa! Zorggroep is ook een adviseur Opleiden en Werkplekleren gekoppeld. Hij/zij coacht voornamelijk de werkbegeleider, maar mocht je ergens tegen aan lopen, dan kun je hem of haar ook altijd benaderen. Vanuit de opleider heb je een SLB-docent. Hij/zij is jouw vaste aanspreekpunt.

Het traject

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan huiswerk?

Dit is voor iedereen anders. Het hangt bijvoorbeeld af van je computervaardigheden, hoe makkelijk je de theorie aan de praktijk kunt koppelen en hoelang geleden je een opleiding gevolgd hebt. Je kunt er vanuit gaan, dat je naast je opleidingsdag nog zeker acht uur per week nodig hebt voor je huiswerk. Daarnaast werk je dus 24 uur per week op een locatie of in de wijk (contract van 28 uur per week).

Hoe vaak moet ik naar school op het moment dat ik een BBL-opleiding volg?

Over het algemeen ga je per week één dag naar school. Je hebt dan een 8-urige lesdag. Bij sommige opleidingen zijn er periodes waarin je ook enkele uren in de avond naar school moet.

Met hoeveel collega’s zit je in een klas?

Dit is afhankelijk van de opleider waar jij je opleiding volgt. In onze eigen praktijkroute, zit je met 16 tot 24 collega’s in opleiding in de klas.

Kan ik ook meer of minder dan 28 uur werken?

Het minimale contract is 23 uur (20 uur werken en 3 uur vergoeding voor je lesdag). Meer of minder werken moet worden afgestemd met de locatie/wijk waar je gaat werken. Maar let op: met een contract van 28 uur, je lesdag en je huiswerk is de week al aardig vol. Daarnaast kun je af en toe wat extra werken als je daar ruimte voor hebt.
Een contract van 36 uur is niet mogelijk.

Wat zijn mijn werktijden?

Dit is afhankelijk van de locatie of wijk waar je gaat werken, maar zorg wordt 24/7 gegeven. Dus er zijn diensten voor overdag, avond en nacht, weekenden en feestdagen. De dagdiensten beginnen vroeg, het is belangrijk hier goed over na te denken of dit in je privésituatie past en of de kinderopvang bijvoorbeeld goed geregeld kan worden.

Als collega in opleiding kun je ingezet worden in de vroege ochtend, de avonddienst en in de weekenden. Werken in de nacht komt alleen voor als je verder in je opleiding bent. Het rooster is een cyclisch rooster en is meestal drie maanden van tevoren bekend.

Waar ga ik werken?

Waar je gaat werken is afhankelijk van een aantal factoren, zoals waar jij woont, wat je wensen zijn en welke opleiding je gaat volgen. We kijken samen welke plek het beste bij jou past!

Waar vind ik informatie over de locaties binnen ViVa! Zorggroep?

Hier kun je alle informatie lezen.

Moet ik wisselen van werkplek tijdens mijn opleiding?

We vinden het belangrijk dat je zoveel mogelijk verschillende ervaringen opdoet. Dit kan onder meer door te wisselen van leer-werkplek. Hoe dit er precies voor jou uit gaat zien hoor je op de kennismakingsmiddag.

Moet ik een auto hebben?

We hebben een groot werkgebied, dat betekent dat er soms een grotere afstand zit tussen je woonplaats en werkplek. We proberen je woon-werk afstand zo klein mogelijk te houden, maar dit is niet altijd mogelijk. Soms is het hebben van een auto dus noodzakelijk.

Krijg ik reiskostenvergoeding?

Je krijgt een reiskostenvergoeding volgens de CAO VVT. Ook voor de lesdagactiviteiten.
Als je verder dan 1 uur rijden van de leerlocatie woont, dan gaan we met je om de tafel zitten om te bespreken of dit wenselijk is. Mogelijk zijn er ook andere zorgorganisaties die zich dichter in jouw woonomgeving bevinden. Dat heeft de voorkeur.

Welke mogelijkheden zijn er als ik klaar ben met mijn opleiding?

Binnen ViVa! Zorggroep is er genoeg mogelijk nadat je je opleiding hebt afgerond. We hebben een leerplein waar je je bij- en nascholingen kunt vinden. Daarnaast kun je nog doorgroeien door een andere opleiding te volgen. Dit doen we uiteraard in overleg.

Het contract

Wat voor contract krijg ik?
  • Je krijgt een jaarcontract en een leer-arbeidsovereenkomst.
  • Je krijgt een contract van 28 uur. Waarvan je 24 uur werkt en een deel vergoed krijgt voor de lesdag.
  • Nadat je jouw diploma, vanaf niveau Helpende (+), hebt behaald, bieden we een baangarantie.

Als er geen ruimte is om te werken op de locatie waar je de opleiding gedaan hebt, dan zijn er vaak ook voldoende vacatures binnen één van onze andere locaties of wijkteams.

Wat ga ik verdienen?

Tijdens je leer-werktraject word je ingeschaald volgens de CAO VVT. Als collega in opleiding kom je in de zij-instroomperiodiek van de FWG schaal waarvoor je wordt opgeleid.

Opleiding                                          

Tijdens opleiding

Helpende

FWG 25, zij-instroomperiodiek

Helpende uitstroom plus      

FWG 30, zij-instroomperiodiek

Verzorgende IG / MZ

FWG 35, zij-instroomperiodiek

Verpleegkunde niveau 4

FWG 45, zij-instroomperiodiek

HBO verpleegkunde

FWG 50, zij-instroomperiodiek

Ga ik meer verdienen als ik verder in de opleiding ben?

Je gaat ieder jaar binnen je salarisschaal omhoog in ervaringsjaren.

Werken jullie met een terugbetalingsregeling?

Nee, de opleidingskosten worden vergoed, maar wij hanteren geen terugbetalingsregeling.

Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikservaring. Door gebruik te maken van onze website stemt u hiermee in.